Sushi to bardzo tradycyjny japoński posiłek złożony z ugotowanego białego ryżu, zazwyczaj z dodatkiem soli i/lub cukru, w towarzystwie wielu innych składników, w tym owoców morza, często surowych i warzyw. Oryginalny styl sushi jest bardzo zróżnicowany, ale podstawowym elementem jest „shari” lub ryż sushi. Nie jest jasne, kiedy wynaleziono sushi, ale wielu historyków uważa, że ​​była to technika wynaleziona w czasach wojowników samurajów we wczesnej Japonii. W dzisiejszych czasach sushi można delektować się na całym świecie, choć prawdziwy, autentyczny smak pochodzi z północnej części Japonii, w pobliżu Morza Japońskiego.

Aby sushi było autentyczne, musi zawierać pewną ilość surowej ryby i odpowiednią ilość ryżu. Wiele restauracji sushi używa teraz „kaiten”, czyli surowego brzucha ryby, zawiniętego w nori i podawanego na ugotowanym ryżu. Początkowo sushi można było jeść gołymi rękami, ponieważ tradycyjna metoda krojenia surowej ryby nie była możliwa.

Oprócz ryby w sushi jest kilka innych składników, które nadają mu inny smak. Podstawowymi składnikami są ryż, ocet oraz różnego rodzaju marynowane ryby lub kamaboko (ryba ikra). Ryż może być dowolnej odmiany, chociaż najczęściej jest to Nori, krótkoziarnisty ryż, który najlepiej spożywać, gdy jest jeszcze ciepły. Ocet jest zazwyczaj rodzajem sosu sojowego, a różni producenci stosują własne specjalne kombinacje. Istnieje kilka różnych rodzajów ryb używanych w sushi, ale chyba najbardziej popularne to łosoś, krab i ośmiornica.

Jak wspomniano wcześniej, istnieją dwa rodzaje sushi; ryż sushi i ryba maki. Główną rybą jest ta, którą podaje się z sushi. To cienkie paski ryby, zawinięte w arkusz wodorostów nori, a następnie smażone w głębokim tłuszczu. Ryż to inny rodzaj nadzienia, który często powstaje z pracy i czasami zawiera warzywa lub inne składniki typowe dla sushi.

Kiedy jesz sushi, zwłaszcza jeśli jest to coś, co naprawdę lubisz, ważne jest, aby zwracać uwagę na sposób, w jaki je jesz. Na przykład bardzo kuszące jest włożenie całego kawałka ryby do ust na raz, ponieważ smak jest tak silny. Musisz wziąć jeden kawałek na raz i wgryźć się w niego powoli, delektując się każdym kęsem. Jeśli kawałek się zgubi, po prostu podnieś go dłonią. Jeśli odkryjesz, że jesz dużo ryb typu sushi, które wkładasz do ust, to masz duże szanse na zarażenie się pasożytem.

Istnieje wiele różnych rodzajów sushi, ale dla naszych celów tutaj omawiamy tylko te znane, do których większość ludzi jest przyzwyczajona. Najpopularniejszym typem jest bułka kalifornijska. Zaczyna się od zmieszania białego ryżu z pożądaną ilością octu sushi (około łyżeczki) i prażonymi nasionami sezamu.

Rolki sushi należy zawsze jeść bezpośrednio po wyjęciu z maszyny. To pomaga im uzyskać o wiele lepszą teksturę, ponieważ nie zdążyły jeszcze stwardnieć. Możesz je również zjeść od razu, jeśli chcesz. Dzięki temu nasiona sezamu są miękkie, dzięki czemu nie smakują trochę jak pył z nasion sezamu.

Podsumowując, jest wiele osób, którym bardzo trudno jest jeść surową rybę. Uważają, że jest to dla nich zbyt ciężki obowiązek. Jednak kluczem jest wiedzieć, jak zrobić to prawidłowo, a wtedy możesz zacząć cieszyć się wspaniałymi korzyściami płynącymi z regularnego jedzenia owoców morza. Zacznij od kilku rolek sushi, ponieważ są one łatwe w przygotowaniu i mogą być świetnym sposobem na uzyskanie dobrej ceny surowej ryby. Następnie, gdy już to opanujesz, przejdź do bardziej zaawansowanych potraw, takich jak sushi pieczone na parze lub grillowane, aby nadać mu świetną chrupiącą konsystencję.